Anti legionela sistem

Z novim pristopom prihranimo:

 • Čas, potreben za periodično prisilno cirkulacijo vode
 • Veliko količino pitne vode

Osnovni in hkrati najbolj ekološki način zatiranja legionele je toplota. 

Pri uporabi toplote moramo upoštevati naslednje temperaturne meje:

 • 60 do 70 °C (140 do 158 °F) pa do 80 °C (176 °F)

  obseg razkuževanja

 • 66 °C (151 °F)

  legionela umre znotraj 2 minut

 • 60 °C (140 °F)

  legionela umre znotraj 32 minut

 • 55 °C (131 °F)

  legionela umre znotraj 5 do 6 ur

Populacija legionele

V vodovodnih sistemih moramo:

Zagotavljanje temperature vode izven temperaturnega obsega, v katerem legionela preživi in se razmnožuje, je učinkovit način v sistemih tople in hladne vode.

Večina konvencionalnih sistemov proti legioneli je osredotočena na temperaturo vode kot način nadzora rasti bakterij; z zagotavljanjem, da se voda redno segreva na 60 °C, uničimo vse bakterije, ki se nahajajo v vodovodu (več kot 90 % legionele se uniči v manj kot 10 minutah pri 60 °C in v približno eni uri pri 55 °C).

Prvi korak je zagotoviti, da voda doseže ciljno temperaturo vsaj enkrat na dan, zato je smiselno  opraviti temperaturni pregled (primer kako se to naredi je opisan tukaj). Če ugotovite, da temperature vode v vašem sistemu nihajo ali želite biti prepričani, da je vsak dan dosežena potrebna raven, so vam na voljo različni sistemi, ki vam postopek poenostavijo ali avtomatizirajo.

Temperaturo vode nadzorujemo v realnem času z namenskimi senzorji

Inštitut XIRIS nudi učinkovit in ekonomičen sistem za preventivno reševanje legionarske bolezni za zdravstvene ustanove (bolnišnični centri, stanovanja za starejše), javne ustanove (zdravstveni domovi, šole…) in turistične objekte, kjer predpisi zahtevajo nadzor tako tople kot hladne vode na cevi.