Okoljske meritve in meritve v notranjih prostorih

Kadarkoli vstopimo v igralnice ali učilnice, začutimo težek in postan zrak. Enak občutek imamo po daljšem bivanju v zaprti pisarni ali v spalnici, ko ponoči ne pustimo odprtega okna. To se zgodi v vsakem zaprtem prostoru, zato se, če je le mogoče, poskušamo izogibati takim prostorom.

Nadzor kvalitete zraku

Že pred stoletji je francoski plemič, nobelov nagrajenec, kemik Antoine-Laurent de Lavoisier domneval, da je preveč ogljikovega dioksida nezdravo. Z dihanjem proizvajamo t. i. iztrošen zrak, kar je še posebno v prenatrpanih prostorih neprijetno. Dokazano je, da lahko CO2 v spalnicah in pisarnah vpliva na kognicijo in povzroča težave z ledvicami in kostmi. Številne raziskave dokazujejo, da povišana koncentracija ogljikovega dioksida v zaprtih prostorih lahko povzročijo težave našemu razmišljanju in celo predstavljale večjo nevarnost za zdravje ljudi.

Koncentracija Učinek
250-400ppm
Normalna koncentracija na odprtih prostorih
400-1,000ppm
Koncentracije, značilne za zasedene notranje prostore z dobro izmenjavo zraka
1,000-2,000ppm
Pojavlja se zaspanost in zaznavanje slabega zraku.
2,000-5,000 ppm
Glavoboli, zaspanost in zmanjšana aktivnost, občutek težkega, iztrošenega zraku. Prisotne so lahko tudi slaba koncentracija, izguba pozornosti, pospešen srčni utrip in rahla slabost.
5,000
Omejena izpostavljenost na delovnem mestu (kot 8-urni TWA) v večini delovnih zakonodaj.
>40,000 ppm
Izpostavljenost lahko povzroči resno pomanjkanje kisika, kar povzroči trajno poškodbo možganov, komo, celo smrt.

Ko začnemo meriti dejansko raven CO2, se soočimo z resnim in strašljivim stanjem. V otroški sobi z zaprtimi okni raven CO2 zvečer hitro preseže zdravo raven in pade na območje koncentracije, ko se sredi noči začne kognitivna disfunkcija.

CO2 concentracion
Raven CO2 v otroški sobi

Za zagotavljanje bolj zdravih življenjskih pogojev v vrtcih, šolah, pisarnah in domovih načrtujemo in postavljamo sisteme za merjenje CO2 in TVOC. Glavni namen takih sistemov je zaznavanje stanj, ko je čas za ukrepanje in tako preprečiti škodljive učinke povišane koncentracije CO2. Poleg tega vam naši sistemi sporočajo, kdaj je pravi čas za odpiranje okna ali – na bolj kompleksnih sistemih – samodejno zaženejo prezračevanje.

Koncentracije CO2
Varnost in nevarne ravni koncentracije CO2
Koncentracija CO2 v sobi
Praktični primer koncentracije CO2 čez noč v spalnici z dvema staršema in otrokom
Otroški vrtci
Merjenje kakovosti zraka v zaprtih prostorih