Upravljanje hladne verige

Meso, cepiva in sveže rezano cvetje imajo skupno točko – vse to potrebuje transport, ki zagotavlja hlajenje, da bi prišlo na cilj čim bolj sveže oziroma nepokvarjeno. Poleg pogojev v času transporta moramo zagotavljati tudi ustrezne pogoje brez nedovoljenih temperaturnih odstopanj v času hranjenja. V takih primerih uporabljamo koncept »hladne verige« oziroma Cold Chain Management.

Koncept hladne verige je uveljavljeni koncept na področju hrane, farmacevtske industrije pa tudi na področju transporta kemičnih izdelkov. Običajno temperaturno območje v farmacevtski industriji je od 2 °C do 8 °C. Dejanske temperature in čas, v katerem so izdelki lahko izpostavljeni določenim temperaturam, so odvisni od lastnosti produktov samih. Kaj se zgodi, v kolikor temperatura seže izven dovoljenega območja? Cepiva, na primer, so izjemno občutljiva, saj postanejo manj učinkovita ali celo neaktivna. Pacienti, ki so cepljeni s takimi cepivi, so zanašajo na ustrezno zaščito, pridobljeno s cepljenjem, dejansko pa je ta zaščita manjša ali pa jo celo ni.

Cepiva, ki so bila razvita v letu 2020 med COVID-19 pandemijo, so potrebovala izjemno nizko temperaturo hranjenja celo do −70 °C. Brez ustrezne hladne verige je bilo taka cepiva zelo težko ohraniti v polni moči, kar je tudi praksa z večjimi količinami pokvarjenih cepiv potrdila.

Hladna veriga v prehrani

Kako je pa uporabnostjo hladne verige v prehrani? Kaj se zgodi, ko hrana izpade iz hladne verige?

V kolikor se hrana ne hrani v ustreznem temperaturnem obsegu, se pojavi nevarnost rasti bakterij in druge nevarnosti. Z naraščajočo temperaturo hrana zapusti hladno verigo in vstopi v t. i. nevarno področje, ki se razteza od okoli 5°C to 60°C. V takem stanju se povečuje rast bakterij in plesni, medtem ko se naravno propadanje intenzivira.

Običajni zapisovalniki podatkov lahko beležijo temperaturne spremembe, vendar je razpoložljivost množičnih podatkov v realnem času v domeni novejše tehnologije.

Razvijamo prilagojene rešitve za hladilnice, ki v realnem času posredujejo podatke na podlagi najnovejših tehnologij na platformo v oblaku. Naša naloga je, da ves čas ohranjamo neprekinjeno hladno verigo od “farme do vilic”. Ali na področju medicine: od proizvajalca do bolnika.

Skratka, poskrbimo, da vam hrane ne bo treba zavreči, da ne boste zboleli zaradi pokvarjene hrane in tudi ne boste zboleli zaradi neaktivnega cepiva.

Od kmetije do vilic

Nadzor od kmetije do vilic